SBO De Piramide

SBO De Piramide is een school voor speciaal basisonderwijs voor kinderen in de leeftijdscategorie van 4 tot 12 jaar. De Piramide maakt deel uit van Stichting Lijn 83 PO, die met 15 scholen verantwoordelijk is voor het onderwijs aan ongeveer 2000 leerlingen in de regio Noord-Limburg.
SBO De Piramide is een ondersteuningsvoorziening binnen het samenwerkingsverband Primair Onderwijs Noord-Limburg (SWV PO 3101) op niveau 4. Dit betekent dat het SBO binnen het samenwerkingsverband (SWV) dient als specialistische voorziening. Er kan alleen gebruik worden gemaakt van deze voorziening als er een toelaatbaarheidsverklaring (TLV) is afgegeven. Dit gebeurt via het Ondersteuningsloket (OSL) van het samenwerkingsverband.

De Piramide kent een diverse leerlingenpopulatie die zich kenmerkt door een verscheidenheid aan achtergronden, sociale klassen en opleidingsniveau van ouders. De school is van oorsprong katholiek, maar heeft aandacht en respect voor alle geloofsovertuigingen. De leerlingen komen uit de gemeenten Mook-Middelaar, Gennep en Bergen. Soms kiezen ouders van buiten de regio en/of samenwerkingsverband ook voor De Piramide. Zo zijn er meestal ook enkele leerlingen uit aangrenzende samenwerkingsverbanden. Schooljaar 2024-2025 zijn wij gestart met 94 leerlingen. Ieder schooljaar stromen er gedurende het jaar ook nog nieuwe leerlingen in.

Wij bieden op onze school dezelfde vakken aan als op de reguliere basisschool. Voor spelling, rekenen en in de bovenbouw voor begrijpend lezen werken we in niveaugroepen. Het komt namelijk vaak voor dat een kind het ene vak beter beheerst dan het andere. Daarom volgen kinderen vaak de verschillende vakken in verschillende niveaugroepen. Ieder kind kan daardoor onderwijs volgen in die groep die het best aansluit bij zijn/haar niveau. Deze "leervakken" worden in de ochtend gegeven, omdat 's morgens de concentratie beter is.
's Middags werken de kinderen in hun stamgroepen en komen de overige vakken zoals Engels, verkeer, IPC (thematisch werken) en dergelijke aan bod.

De groepsgrootte is gemiddeld 14 tot 16 kinderen. Sommige groepen zijn kleiner door wisselende aanmeldingen en zij-instroom gedurende het schooljaar. Afhankelijk van de zwaarte en dynamiek in een bepaalde groep kan hiervan worden afgeweken.

Wij werken met een uitgebreid team van onderwijzend personeel (leerkrachten) en onderwijsondersteunend personeel (onder andere onderwijsassistenten, intern begeleiders en een logopediste). Ook hebben we een vaste administratief medewerkster en 2 conciërges die enkele dagen per week aanwezig zijn

Op De Piramide werken we met een continurooster volgens het 5-gelijke-dagen model. De lestijden zijn iedere dag van 8:30 tot 14:00.
Vanaf 8:15 zijn er dagelijks leerkrachten op het schoolplein om de leerlingen te ontvangen. Vanaf 8:20 mogen de leerlingen naar binnen, naar hun eigen klas.